Sedam obroka voća i povrća dnevno, produljuje život
Studija u kojoj je sudjelovalo 65.226 ispitanika pokazala je da svakodnevno konzumiranje sedam ili više porcija voća i povrća, zdravije nego trenutno preporučenih pet, te da dodatno može produljiti život.
Jasna poruka ove studije je da što više voća i povrća jedete, manje je vjerojatno da ćete umrijeti u bilo kojoj dobi.
Rizik od smrti od bilo kojeg uzroka bio je u ispitanika koji su jeli sedam i više porcija voća i povrća dnevno za 42 posto manji.
Dok su ispitanici koji su svakodnevno jeli tri do pet porcija voća i povrća imali u prosjeku 29 posto manji rizik od smrti. Konzumiranje jedne do tri porcije voća i povrća dnevno smanjuje rizik od smrti za 14 posto.
Najsnažniji učinak imalo je svježe povrće.
Prema mišljenju stručnjaka za zaštitni učinak voća i povrća protiv bolesti odgovorni su antioksidansi, koji mogu popraviti oštećenja u stanici.
Izvor:
Journal of Epidemiology and Community Health