Sinergija mršavljenja i probiotika


Sinergija mršavljenja i probiotika

Za probiotičke bakterije određeni znanstvenici sumnjaju kako mogu utjecati na naše gene. Upravo je tu tezu pokušala ispitati grupa znanstvenika koja je svoj rad objavila u stručnom časopisu Biofactors.

U randomiziranom, dvostruko slijepom istraživanju iz 2013. godine sudjelovalo je 75 ispitanika. Ispitanici su imali povišenu tjelesnu težinu ili bili pretili odnosno kriterij za sudjelovanje u studiji je bio indeks tjelesne mase (ITM) između 25 i 35. Ispitanici su podijeljeni u tri skupine. Prva je skupina bila na niskokalorijskoj dijeti, dok je druga skupina također bila na niskokalorijskoj dijeti, ali je osim toga dobivala i probiotičke bakterije i to Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium BB12 i Lactobacillus casei. Treća skupina nije bila na dijeti, ali je unosila navedene tri vrste probiotika.  Istraživanje je trajalo 8 tjedana.

Aktivnost nekoliko gena analizirana je prije i poslije intervencije. Rezultati su pokazali kako je kod ispitanika iz druge i treće skupine koje su unosile probiotike došlo do smanjenja ekspresije gena odgovornog za aktiviranje upalnog procesa u organizmu. Radi se o genu T-bet zaduženog za proizvodnju spojeva citokina (Th1) koji potiču upalu u organizmu. Naime, danas je poznato kako prekomjerna količina masnog tkiva u organizmu dovodi do kroničnog upalnog stanja koje leži u podlozi mnogih bolesti. Što je veća količina masnog tkiva, to je i viši stupanj oštećenja organizma uslijed upalnog stanja. Ovo je istraživanje pokazalo kako probiotici samostalno, ali i u sinergiji s redukcijskom dijetom blagotvorno djeluju na zdravlje osoba s prekomjernom tjelesnom masom.

PROBalans iz PharmaS-a je dodatak prehrani s inovativnom formulom hrvatskih stručnjaka. Naime, osim bakterije Lactobacillus acidophilus, sadrži i probiotičke bakterije Lactobacillus casei i Bifidobacterium animalis ssp. lactis te cink, vitamin B6, apigenin i ekstrakt paprene metvice koji djeluju sinergijski na probavu i metabolizam.

plusevi-1nd

Oglasna vijest

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.