Slaba cirkulacija u nogama ranije se javlja u žena s bubrežnom bolesti


Slaba cirkulacija u nogama ranije se javlja u žena s bubrežnom bolesti

U usporedbi s muškarcima, žene mlađe od 70 godina koje imaju kroničnu bubrežnu bolest, izložene su 53 posto većem riziku od periferne arterijske bolesti, ozbiljnog kardiovaskularnog poremećaja te prediktora srčanog i moždanog udara, ukazuje nova studija u kojoj je sudjelovalo gotovo 3.200 pacijenata s kroničnom bubrežnom bolesti.

Međutim, nakon 70. godine, navedena razlika u učestalosti periferne arterijske bolesti među spolovima se ujednačava.

Kod periferne arterijske bolesti radi se o aterosklerozi donjih ekstremiteta koja uzrokuje njihovu ishemiju. Blaga periferna arterijska bolest može biti asimptomatska ili uzrokovati intermitentne klaudikacije (bol u grupi mišića zahvaćenih ishemijom koja se javlja tijekom vježbanja i hodanja), dok teži oblik bolesti uzrokuje bol u mirovanju i atrofiju kože ekstremiteta, cijanozu, ishemičke ulkuse i gangrenu.

Prema mišljenju stručnjaka periferna arterijska bolest se ranije javlja kod žena zato što žene imaju manji promjer krvnih žila nego muškarci, što znači da jednaka veličina aterosklerotskog plaka može kod žena prije zaustaviti protok krvi u krvnoj žili.

Smatra se da zbog svega navedenog, žene s kroničnom bubrežnom bolesti zahtjevaju pomnije praćenje u mlađoj životnoj dobi. Nažalost, trenutne smjernice preporučuju probir za perifernu arterijsku bolest za pušače ili dijabetičare u 50. godini, a za osobe bez čimbenika rizika u 65. godini, što je prekasno za žene.

Inače, u SAD-u više od 8 milijuna ljudi starijih od 40 godina ima poteškoće s perifernom arterijskom bolesti.

Izvor:
Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.