Sniženje krvnog tlaka smanjuje rizik od ponovnog moždanog udara


Sniženje krvnog tlaka smanjuje rizik od ponovnog moždanog udara

Bolesnici s pretrpljenim moždanim udarom koji su uspjeli sniziti svoj sistolički krvni tlak ispod 130 mmHg izloženi su značajno manjem riziku od ponovnog moždanog udara koji je uzrokovan krvarenjem u mozgu nego bolesnici koji nisu uspjeli sniziti svoj povišeni krvni tlak.

Nova studija pokazala je da je rizik od krvarenja u mozgu, znanog kao intracerebralno krvarenje, smanjen za 63 posto u bolesnika koji su uspjeli sniziti sistolički krvni tlak ispod 130 mmHg, u odnosu na bolesnike čiji je sniženi krvni tlak bio između 130 i 149 mmHg.

Normalnim sistoličkim tlakom smatra se krvni tlak koji je niži od 120 mmHg. Kod predhipertenzije sistolički krvni tlak ima vrijednosti između 120 i 139 mmHg.

Osobe koje imaju predhipertenziju izložene su riziku od razvoja hipertenzije, osim ako ne poduzmu mjere kako bi ga kontrolirale.

Pod hipertenzijom ili povišenim krvnim tlakom smatra se sistolički krvi tlak koji ima vrijednosti 140 mmHg ili više.

Znali smo da sniženje krvnog tlaka štiti od prvog, te ponovnog moždanog udara, no nismo znali koliko trebaju biti niske vrijednosti sistoličkog krvnog tlaka, ova studija nam je dala neke odgovore, ističu stručnjaci.

Izvor:
American Stroke Association’s International Stroke Conference

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.