Srčani udar bez boli u prsima češći u žena


Srčani udar bez boli u prsima češći u žena

Nova studija provedena u SAD-u na više od milijun ispitanika pokazala je da se kod žena, posebice žena mlađe životne dobi, srčani udar često javlja bez da imaju osjećaj nelagode i boli u prsima. 

Treba istaknuti da nedostatak navedenih simptoma srčanog udara može uzrokovati da se sa liječenjem srčanog udara započne kasnije, što u konačnici objašnjava zašto je smrtnost od srčanog udara veća kod žena. 

Inače srčana bolest je vodeći uzrok smrti muškaraca i žena.

Analiza je pokazala da 31 posto muškaraca zaprimljenih u bolnicu zbog srčanog udara nije imalo bol i pritisak u prsima, naspram 42 posto žena.

Kod žena mlađih od 45 godina, žene su imale 30 posto veću vjerojatnost od muškaraca da neće imati bol i pritisak u prsima kod srčanog udara. U dobi od 45 do 65 godina ta vjerojatnost pada na 25 posto, a nakon 75 godine nestaje.

Što se tiče smrtnosti, oko 15 posto žena umire u bolnici nakon srčanog udara, naspram 10 posto muškaraca. Kod žena mlađe životne dobi taj postotak se penje na 20 posto.

Svakako treba upozoriti da neke osobe umjesto boli i pritiska u prsima imaju druge simptome srčanog udara poput neobjašnjive kratkoće daha te boli u drugim područjima, uključujući čeljust, vrat, ruke, leđa i trbuh.

Žene, posebice žene koje su sklonije srčanom udaru zbog dijabetesa, obiteljske povijesti srčane bolesti te pušenja, trebaju znati da odsutnost boli u prsima ne isključuje mogućnost srčanog udara.

Izvor:
Journal of the American Medical Association

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.