Srčani udar tijekom vikenda i noći ima lošiji ishod liječenja


Srčani udar tijekom vikenda i noći ima lošiji ishod liječenja

Nova studija pokazala je da vrijeme kada su pacijenti koji su doživjeli srčani udar (infarkt miokarda) hospitalizirani može utjecati na njihovu šansu za preživljavanje.

Naime, hospitalizacija na odjel hitne medicine zbog srčanog udara tijekom vikenda, praznika i noći, povezana je s 13 posto većim rizikom od smrti nego kada je pacijent zaprimljen u bolnicu tijekom redovnog radnog vremena.

Za pacijenate koji su pretrpjeli srčani udar, ključna je što ranija ponovna uspostava protoka krvi u začepljenoj koronarnoj arteriji, koja se postiže davanjem trombolitika kako bi se otopio krvni ugrušak u blokiranoj arteriji, ili angioplastikom kako bi se otvorila blokirana arterija koja je ključna za preživljavanje.

Angioplastikom se mali balon putem katetera plasira na mjesto suženja koronarne arterije, nakon čega se balon pažljivo napuhne, što dovodi do komprimiranja masnih naslaga aterosklerotskog plaka i proširenja koronarne arterije, te uspostave protoka krvi.

Ovo istraživanje je pokazalo da je u pacijenata koji su zaprimljeni tijekom dana u bolnicu angioplastika primjenjena 16 minuta ranije nego u pacijenata koji su zaprimljeni tijekom noći. Ukoliko je pak pacijent zaprimljen u bolnicu tijekom vikenda, u redovno radno vrijeme po danu, na angioplastiku se u prosjeku čekalo 56 minuta, no kada je pacijent zaprimljen u bolnicu tijekom noći, za vikend ili tijekom praznika, na angioplastiku se čekalo 72 minute.

Izvor:
Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.