Stanice raka dojke mogu reprogramirati NK stanice da pomognu u metastaziranju


Stanice raka dojke mogu reprogramirati NK stanice da pomognu u metastaziranju

Poznato je da prirodnoubilačke stanice (NK stanice, engl. natural killer cells), vrsta imunoloških stanica, ograničavaju metastaze inducirajući smrt stanica raka. No, novo istraživanje pokazalo je da metastatske stanice raka dojke mogu reprogramirati NK stanice tako da prestanu ubijati stanice raka i umjesto toga da pomažu u metastaziranju.

Inače, metastatska bolest je glavni uzročnik smrti od raka dojke. Ako bi se uspjelo spriječiti ili preokrenuti reprogramiranje NK stanica kod oboljelih od raka dojke, tada bi se moglo zaustaviti metastaziranje, a samim time bi se i smanjila smrtnost od raka dojke.

Valja spomenuti da prirodnoubilačke stanice (NK stanice) imaju važnu ulogu u urođenim imunosnim odgovorima, uglavnom protiov unutarstaničnih virusa i  bakterija. Inače, NK stanice čine 5 fo 15 posto mononuklearnih stanica u krvi i slezeni. Rijetke su u drugim limfnim organima, ali su više zastupljene u nekim organima kao što su jetra i trudna maternica.

Izvršne uloge NK stanica su ubijanje zaraženih stanica i stvaranje IFN-γ (interferon gama) koji aktivira makrofage za razaranje fagocitiranih mikroorganizama. 

Izvor:
Journal of Cell Biology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.