Što je trudnička hiperemeza?


Što je trudnička hiperemeza?

Proteklih nekoliko dana moglo se u medijima pročitati/čuti da vojvotkinja od Cambridgea, Kate Middleton, boluje od stanja hyperemesis gravidarum (trudnička hiperemeza), koje može rezultirati dehidracijom i ketoacidozom.

Poznato je da trudnoća često uzrokuje mučninu i povraćanje tijekom prva tri mjeseca trudnoće, kojih je uzrok nagli porast razina estrogena ili -hCG-a. U većini slučajeva radi se o jutarnjoj mučnini, uz koju žene nastavljaju povećavati svoju tjelesnu težinu i ne dehidriraju.

Također ne treba smetnuti s uma da se jaka mučnina i povraćanje javljaju ako nosite blizance ili kod hidatiformne mole (abnormalna trudnoća kod koje resice postaju edematozne, a tkivo trofoblasta proliferira).

Kod trudničke hiperemeze dolazi do mučnine i jakog povraćanja, gubitka tjelesne težine (više od 5 posto težine), te razvoja dehidracije i ketoacidoze. Procjenjuje se da se trudnička hiperemeza javlja u 0,2 do 2 posto trudnica.

Inače, pretpostavlja se da trudničku hiperemezu mogu potaknuti i psihološki čimbenici poput ambivalencije i straha.

Trudnička hiperemeza koja traje nakon 16 do 18 tjedna trudnoće, može ozbiljno oštetiti jetru.

Kod sumnje na trudničku hiperemezu mjere se ketoni u mokraći, TSH, elektroliti u serumu, AST, ALT, BUN, kretinin u serumu, Mg i P. Potrebno je učiniti i porodnički ultrazvuk kako bi se isključila hidatiformna mola ili višeplodna trudnoća. Krvni tlak može biti nizak, a puls visok.

Također, treba razmotriti mogućnost ostalih bolesti koje mogu uzrokovati povraćanje, a koje se tijekom trudnoće mogu teže dijagnosticirati, poput hepatitisa, pijelonefritisa, pankreatitisa, promjene probavnog sustava i dr..

Trudnička hiperemeza se liječi tekućinama IV, antiemeticima i privremenom obustavom prehrane na usta.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.