Što može povećati rizik od stvaranja krvnih ugrušaka tijekom ili nakon trudnoće?


Što može povećati rizik od stvaranja krvnih ugrušaka tijekom ili nakon trudnoće?

Prema istraživanju koje je analiziralo podatke od gotovo 400.000 trudnoća nekoliko čimbenika može ženama povećati rizik od stvaranja krvnih ugrušaka tijekom ili nakon trudnoće.

Tako se pokazalo da su većem riziku od stvaranja krvnih ugrušaka tijekom trudnoće izložene žene starije od 35 godina, pretile žene ili žene koje puše.

Jednako tako, pokazalo se da su i neke medicinske komplikcije poput već postojećeg dijabetesa, proširenih vena i upalne bolesti crijeva također povezane s većim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka tijekom trudnoće.

Ovi rezultati mogli bi pomoći liječnicima da prepoznaju žene koje su izložene većem riziku od venske tromboembolije (VTE), te da poduzmu mjere pomoću kojih bi se spriječilo stvaranje krvnih ugrušaka, koji mogu biti opasni i potencijalno smrtonosni.

Također treba spomenuti da su nove majke koje su pretile izložene četiri puta većem riziku od stvaranja krvnih ugrušaka. Dok je rizik od krvnih ugrušaka u žena koje su rodile carskim rezom ili su imale prijevremeni porod ili su krvarile tijekom trudnoće ili su imale tri ili više poroda, dvostruko veći.

U žena koje su rodile mrtvo dijete, rizik od razvoja krvnog ugruška bio je šest puta veći.

Inače, do stvaranja krvnih ugrušaka dolazi u 1 do 2 trudnoće od 1.000 trudnoća.

Izvor:
Blood

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.