Što utječe na gubitak sluha kod djece usljed primjene cisplatina?


Što utječe na gubitak sluha kod djece usljed primjene cisplatina?

Cisplatin je jedan od najučinkovitijih kemoterapeutika  koji se koristi u liječenju nešto manje od pola slučajeva karcinoma u djece. Trajni gubitak sluha česta je nuspojava ovog lijeka, a sada je nova studija pokazala da na rizik od gubitka sluha utječe ne samo količina lijeka, već način primjene tog lijeka - rasporedi doziranja, komplementarni tretmani i još mnogo toga.

Smatra se da će ove nove spoznaje omogućit onkolozima da pružaju više informacija pacijentima i planiraju rasporede liječenja kako bi umanjili ovu nuspojavu.

Inače, cisplatin se koristi za liječenje karcinoma kod djece i odraslih više od pedeset godina.

Studija je pokazala da je 44% djece liječene cisplatinom patilo od umjerenog do ozbiljnog gubitka sluha. No, podaci su pokazali da nisu svi načini liječenja imali isti rizik. Djeca koja su primala veće doze kemoterapije imala su veću vjerojatnost da će imati gubitak sluha, čak i kada je ukupna količina cisplatina tijekom terapije bila ista. Također, otkrilo se, da istovremena primjena vinkristina, drugog kemoterapijskog agensa koji se često dodaje režimima liječenja, također doprinosi gubitku sluha.

Izvor:
The Lancet Child & Adolescent Health

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.