Superbakterija E. coli može živjeti u crijevu žena bez simptoma


Superbakterija E. coli može živjeti u crijevu žena bez simptoma

Virulentni i višestruko rezistentni sojevi bakterije Escherichia coli mogu napredovati u crijevima žena čak i bez ikakvih simptoma, pokazalo je novo istraživanje. Naime, skupina znanstvenika s University of Washington Health Sciences i UW Medicine  otkrila je da 8,8 posto zdravih žena bez vidljivih simptoma infekcije mokraćnog sustava ima u crijevima sojeve superbakterije Escherichiae coli.

Jednako tako, pokazalo se da se spomenuti patogen koji uzrokuje bolest, može prenijeti iz gastrointestinalnog trakta žene, u urinarni trakt.

Inače, ženski mokraćovod je relativno kraći nego kod muškaraca, što ga čini ranjivim na infekcije mokraćnog sustava. Bakterije mogu doprijeti do mokraćnog mjehura i drugih dijelova mokraćnog sustava.

Bakterija Escherichia coli je najčešći uzročnik infekcija mokraćnog sustava kod žena, uzrokujući cistitis ili upalu mokraćnog mjehura. Ova bakterija se obično nalazi u probavnom traktu, no sada se pokazalo da se i multi-rezistentni soj također može naći i u crijevima.

Tijekom ovog istraživanja pronađene su u crijevima žena klonske skupine ST1193 ili STI131-H30 Escherichiae coli koje uzrokuju većinu infekcija urinarnog trakta i krvotoka koje su otporne na lijekove.

Inače, najčešće propisivani lijekovi za infekcije mokraćnog sustava su fluorokinoloni, ali neki sojevi postaju sve otporniji na te lijekove. Iako su uloženi veliki napori da se ograniči uporaba ovih lijekova, stopa infekcija bakterijama koje su otporne na više lijekova povećava se diljem svijeta.

Izvor:
Clinical Infectious Diseases

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.