Svakodnevna tjelovježba može značajno smanjiti rizik od zatajivanja srca


Svakodnevna tjelovježba može značajno smanjiti rizik od zatajivanja srca

Rezultati švedskog istraživanja u kojem je sudjelovalo gotovo 40.000 ispitanika pokazali su da svakodnevna tjelovježba može prepoloviti rizik od zatajivanja srca. Naime, pokazalo se da su starije odrasle osobe koje su svaki dan umjereno vježbale jedan sat ili intenzivno pola sata, imale 46 posto manju vjerojatnost od zatajivanja srca.

Ovo istraživanje ukazuje da je visoka razina tjelesne aktivnosti povezana sa značajno nižim rizikom od zatajivanja srca, ističu znanstvenici.

Inače, poznato je da tjelesna aktivnost snižava rizik od razvoja hipertenzije, koja je čimbenik rizika za zatajivanje srca. Jednako tako, tjelovježba smanjuje rizik od pretilosti i dijabetesa, koji mogu potaknuti rizik od zatajivanja srca.

Smatra se da bi se tjedno trebalo vježbati barem 150 minuta, a svako dodatno vježbanje daje dodatnu korist za zdravlje. Bilo koja vrsta aktivnosti je bolja od nikakve aktivnosti, ističu stručnjaci. Poznato je da tjelovježba ima povoljne učinke na krvni tlak, razinu kolesterola u krvi i zdravlje srčanog mišića. Tjelovježba također smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Izvor:
Circulation: Heart Failure

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.