Sve više dokaza da kolonoskopija spašava živote


Sve više dokaza da kolonoskopija spašava živote

Studija provedena na oko 2.600 bolesnika kojima su tijekom kolonoskopije uklonjeni prekancerozni polipi pokazala je da uklanjanje prekanceroznih polipa tijekom kolonoskopije može spriječiti razvoj smrtonosnih tumora te značajno smanjiti smrtnost od raka debelog crijeva.

Naime zahvaljujući kolonoskopiji smrtnost od raka debelog crijeva smanjila se za čak 53 posto te su prema mišljenju znanstvenika ovi rezultati snažan dokaz dobrobiti ukljanjanja prekanceroznih polipa.

Rak debelog crijeva je treći najčešći rak na svijetu, a jedan je od rijetkih karcinoma koji se mogu spriječiti probirom. No invazivna priroda kolonoskopije i neugoda koja se javlja tijekom nje, često odvraćaju velik broj osoba od probira za rak debelog crijeva.

Stoga bi liječnici trebali više vremena potrošiti za objašnjavanje dobrobiti kolonoskopije u odnosu na jednostavni test stolice.

Inače probir za rak debelog crijeva preporuča se osobama starijim od 50 godina.

Svakako treba istaknuti da je druga studija koja je objavljena u istom broju časopisa New England Journal of Medicine pokazala da se uz pomoć imunokemijskog testiranja stolice mogu jednako uspješno otkriti kancerozne lezije. Kolonoskopija ipak može otkriti više uznapredovalih polipa nego testiranje stolice, no većina ljudi se rađe odlučuje za testiranje stolice nego za kolonoskopiju

Izvor:
New England Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.