Sveobuhvatni nacionalni pristup u prevenciji i liječenju šećerne bolesti


Sveobuhvatni nacionalni pristup u prevenciji i liječenju šećerne bolesti

Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj i Hrvatski liječnički zbor (HLZ) održali su jučer posljednju u seriji od četiri regionalne konferencije "Sveobuhvatni nacionalni pristup u prevenciji i liječenju šećerne bolesti". Time je zaokružena inicijativa danskog veleposlanstva i HZL-a, a kruna održanih konferencija je i slanje prikupljenih podataka u Sabor kako bi se dodatno potaknulo razmišljanje o spominjanom problemu.

Konferenciji su prisustvovali ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović, Danski veleposlanik u HR Bo Eric Weber, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, prof. dr. sc. Željko Metelko, ravnateljica HZJZ dr.sc. Tamara Poljičanin te stotinjak, većinom liječnika, učitelja, odgajatelja, svećenika i predstavnika gradova Rijeke i Opatije.

Cilj konferencije kao i ostalih održanih je osvješćivanje javnosti putem liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, učitelja u školama te svećenicima na potrebu aktivne borbe protiv dijabetesa tipa 2 te zdravijeg načina života. Time bi se znatno moglo poboljšati opće zdravstveno stanje populacije, produžiti životni vijek te uštedjeti velika novčana sredstva u proračunu.

Veleposlanik Kraljevine Danske u RH Bo Eric Weber istaknuo je porast broja oboljelih od šećerne bolesti u Hrvatskoj i svijetu te naglasio potrebu uvođenja zdrave prehrane u škole kako bi se broj dijabetičara smanjio i time trošilo manje financijskih sredstava za njihovo liječenje. Upozorio je na porast dijabetesa tipa 2 i problem pretilosti u sve mlađoj dobi te ulogu države i crkve u procesima edukacije i prevencije.

Ministar obrazovanja znanosti i sporta, Željko Jovanović, naglasio je kako se u ovaj projekt Kraljevine Danske u Hrvatskoj dobro uklapa projekt MZOS-a, uvođenje zdravstvenog odgoja u škole, koji smatra ključnim u prevenciji šećerne bolesti i svih kroničnih nezaraznih bolesti. "Doznali smo i da 66 posto djece u dobi od 11 do 15 godina nikada ne jede voće, a 76 posto njih nema povrće u svome jelovniku, a još poraznije je da svako peto dijete u toj dobi puši i ne pere zube", rekao je Jovanović dodavši da je očito da je odgoj u obitelji u potpunosti zakazao smatrajući da je vrijeme za uvođenje zdravstvenog odgoja u škole koji bi, kako je rekao, trebao dati svoj doprinos u rješavanju ovog problema. "Zdravstveni odgoj u školama je borba za čovjeka koji će svojim znanjem i vještinama upravljati svojim zdravljem i tako se boriti za svoju osobnu slobodu", rekao je ministar Jovanović.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) prof. dr. sc. Željko Metelko kazao je da je problem šećerne bolesti potrebno pretvoriti iz zdravstvenog u nacionalni te da svatko od nas treba prepoznati javnu i osobnu odgovornost u njegovu rješavanju.

Liječnica Terezija Šarić upozorila je da se godišnje u Hrvatskoj za liječenje šećerne bolesti potroši više od 2,5 milijarde kuna, a samo mali dio od tog iznosa, svega 9 posto, otpada na troškove liječenja (inzulini, oralni pripravci) dok je preko 80 posto troškova uloženo na liječenje komplikacija dijabetesa.

"Projekcije za idućih 10 godina pokazuju da će se troškovi liječenja dijabetičara u Hrvatskoj drastično povećati i dosegnuti više od 30 milijardi kuna", zaključila je dr. Šarić.

Prema podacima HLZ-a, procjenjuje se da u odrasloj populaciji od dijabetesa boluje 315.900 ljudi, a da u 40 posto oboljelih bolest još nije dijagnosticirana.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.