Svjetski dan bolesnika


Svjetski dan bolesnika

Svjetski dan bolesnika obilježava se na današnji dan i prilika je da se skrene pozornost na bolesnike i njihove probleme. a ljestvici oboljelih u Hrvatskoj dominiraju bolesti dišnog sustava. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tijekom 2012. godine zabilježeno je 1,76 milijuna takvih slučajeva, odnosno 15 posto. Bolesti srca i krvnih žila na drugom su mjestu sa 1,44 milijuna slučajeva ili 12 posto, slijede bolesti mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva s 11,5 posto te bolesti genitouriranog sustava sa 6 posto.

Zahvaljujući sustavnom cijepljenju protiv bolesti protiv kojih se cijepi, poput difterije, tetanusa, hripavca, ospica, rubeole, parotitisa, poliomijelitisa, smanjuje se učestalost oboljelih od ovih bolesti. Također se posljednjih godina smanjuje učestalost salmoneloza te tuberkuloze koja i u 2012. godini pokazuje trend opadanja.

Nacionalni Program masovnog cijepljenja jedna je od najuspješnijih i najopsežnijih preventivnih zdravstvenih akcija u zemlji. Program se stalno unapređuje na temelju najboljih stručnih procjena i postupno širi, a njegovo plansko izvršenje obveza je ne samo za građane, već i za liječnike,  organizatore i financijere tog programa.

Kao posljedica općeg poboljšanja higijenskih i sanitarnih prilika u našoj zemlji, niska je učestalost zaraznih bolesti poput trbušnog tifusa, bacilarne dizenterije i hepatitisa A. Spolne, odnosno spolno prenosive bolesti pokazuju također povoljno stanje, s niskom učestalošću sifilisa, gonoreje i AIDS-a.

AIDS se kod nas kroz 25 godina od pojave prvih slučajeva (1986.) zadržava na niskoj razini, jednoj od najnižih u Europi, bez znakova porasta učestalosti, a zahvaljujući sustavnoj primjeni cijelog skupa mjera prevencije, od nadzora nad pripravcima iz ljudske krvi do zdravstvenog odgoja i prosvjećivanja koji se kod nas provodi još od vremena prije pojave prvih slučajeva, odnosno od 1983.

Može se ocijeniti da se Hrvatska na području zaraznih bolesti posve izjednačila s razvijenim zemljama Europe i svijeta.

Izvor:
MZ RH

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.