Svjetski dan moždanog udara: Moždani udar je važno prepoznati kao hitno stanje


Svjetski dan moždanog udara: Moždani udar je važno prepoznati kao hitno stanje

Iznenadna utrnulost ili oduzetost ruku, nogu ili lica, smetnje u govoru, vidu ili hodu, te vrtoglavica i glavobolja, neki su od glavnih simptoma moždanog udara, pa svatko tko ih osjetiti treba se odmah javiti u najbliži bolnički hitni prijem kako bi na vrijeme, unutar 3 do 4,5 sata od nastanka moždanog udara, dobio potrebnu medicinsku pomoć, ističu stručnjaci povodom Svjetskog dana moždanog udara, koji se obilježava 29. listopada.

"Moždani udar je važno prepoznati kao hitno stanje jer postoje uspješne metode liječenja koje mogu razbiti ugrušak u mozgu i obnoviti protok krvi", istaknula je na konferenciji za novinare u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) prof. dr. sc. Vanja Bašić Kes, predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a "Sestre milosrdnice".

Iako zadnjih 15-ak godina Hrvatska bilježi pozitivan trend smanjenja smrtnosti od cerebrovaskularnih bolesti, koje su drugi uzročnik smrti u svijetu, posebice kod dobnih skupina ispod 64 godine starosti, prof. dr. sc. Kes Bašić navodi da polovica bolesnika umire od posljedica udara, trećima ima trajni invaliditet, a svega trećina ostaje radno sposobna.

Po podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj moždani udar doživi 15.000 do 16.000 ljudi godišnje, a oko 7.500 umre od posljedica, što je 14 posto svih smrti u Hrvatskoj. Po stopi smrtnosti daleko smo iznad prosjeka za europsku regiju i daleko iznad prosjeka EU.

Svjetski dan moždanog udara obilježava se zato što se radi o globalnoj epidemiji, pa u svijetu moždani udar svake godine doživi 17 milijuna ljudi, a umre njih 6,5 milijuna.

Tema ovogodišnje kampanje je "Suoči se sa činjenicama: Moždani udar može se liječiti", čime se želi ukazati javnosti o važnosti preventivnih aktivnosti, promicanja zdravog načina života, pravovremenog liječenja i rehabilitacije.

"Bitno je naglasiti kako postoji velika mogućnost prevencije putem zdravog načina života, a primarnom i sekundarnom prevencijom moguće je spriječiti veliki broj neželjenih događaja ili ih odgoditi za kasniju dob. Bitno je educirati javnost da prepoznaju znakove moždanog udara, da je to hitno stanje kao i srčani udar, koje zahtijeva hitni prijem u specijalizirane jedinice za liječenje moždanog udara", kazala je dr. Verica Kralj iz HZJZ-a.

Za sprječavanje moždanog udara važni su nepušenje, pravilna uravnotežena prehrana, svakodnevna tjelesna aktivnost i primjerena tjelesna težina, te redovita kontrola krvnog tlaka, pulsa, šećera i masnoće u krvi. Pritom stručnjaci ističu važnu ulogu obiteljskih liječnika u prevenciji moždanog udara.

Izvor:
HZJZ, Hina

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.