Svjetski dan nepušenja


Svjetski dan nepušenja

Danas se obilježava Svjetski dan nepušenja. Svake godine taj dan je širom svijeta posvećen različitim preventivnim aktivnostima. Ove godine naglasak je stavljen na suzbijanje pasivnog pušenja i smanjivanje oglašavanja duhanskih proizvoda.

 Hrvatski zavod za javno zdravstvo obilježava Svjetski dan nepušenja najavom otvaranja oglednog savjetovališta za nepušenje te uspostavom mreže savjetovališta pri županijskom i gradskom zavodu za javno zdravstvo. Tom prilikom održat će se i tečaj trajne edukacije kojim će se stručnim timovima županijskih zavoda za javno zdravstvo omogućiti usvajanje potrebnih znanja i vještina.

Povodom Svjetskog dana nepušenja Ivo Afrić, zamjenik ministra zdravlja, istaknuo je da je prestanak pušenja dugotrajan proces koji se ne može poticati i razvijati samo zabranama i represivnim mjerama već da treba kontinuiranim akcijama pokušati utjecati na svijest ljudi o opasnostima pušenja.

Siniša Varga, ravnatelj HZZO-a, također je podržao ideju savjetovališta te time još jednom potvrdio posvećenost HZZO-a aktivnostima promicanja zdravlja i istaknuo važnost financijske potpore navedenoj mreži.

Prof. dr. sc. Vlado Jukić, predsjednik Hrvatskog psihijatrijskog društva, istaknuo je važnost osvještavanja činjenice da je pušenje "navika ponašanja" kojoj se ne pridaje dovoljno pozornosti u svakodnevnom psihijatrijskom radu. Pušenje je usvojen način ponašanja koji se može i treba mijenjati. Otvaranje i razvoj savjetovališta za nepušenje u tome može uvelike pomoći.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.