Takrolimus i infliksimab mogu pomoći pacijentima s ulceroznim kolitisom da izbjegnu kolektomiju


Takrolimus i infliksimab mogu pomoći pacijentima s ulceroznim kolitisom da izbjegnu kolektomiju

Japansko istraživanje u kojem je sudjelovalo 29 pacijenata s ulceroznim kolitisom pokazalo je da lijekovi takrolimus i infliksimab mogu pomoći nekim pacijentima s teškim oblikom ulceroznog kolitisa da izbjegnu kolektomiju.

Svi pacijenti koji su sudjelovali u istraživanju imali su teški oblik bolesti s Mayo Clinic indeksom većim od 10, usprkos činjenici da su bili liječeni s kortikosteroidima i/ili imunomodulatorima.

Mayo Clinic indeks (score) prati četiri parametra: broj stolica, krv u stolici, endoskopski nalaz sluznice i ocjenu o općem stanju bolesnika, u koju je uključena i bolesnikova procjena svog stanja. Broj mogućih bodova kreće se od 0 do 12.

Pacijenti koji nisu reagirali na početno liječenje jednim od ta dva lijeka, dobili su drugi lijek. Što znači ako je liječenje ulceroznog kolitisa započeto takrolimusom, te nije došlo do poboljšanja stanja pacijenta, tada mu je liječenje nastavljeno infliksimabom.

Prema mišljenju stručnjaka takrolimus i infliksimab imaju sličan učinak na indukciju remisije u pacijenata s teškim oblikom ulceroznog kolitisa, te se smatra da bi trebalo razmotriti njihovu primjenu u liječenju teškog ulceroznog kolitisa koji ne reagira na počentno liječenje s takrolimusom ili infliksimabom.

Također, treba spomenuti da nisu uočene ozbiljnije nuspojave nakon uzastopne terapije navedenim lijekovima.

Izvor:
BMJ Open Gastroenterology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.