Terapija matičnim stanicama donijela značajan napredak u liječenju multiple skleroze


Terapija matičnim stanicama donijela značajan napredak u liječenju multiple skleroze

Kombinacija kemoterapije i transplantacije matičnih stanica može zaustaviti napredovanje agresivne multiple skleroze, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da su nakon primjene navedene kombinirane terapije u 23 od 24 pacijenta zaustavljeni napredovanje multiple skleroze te relapsi bolesti.

Svakako treba istaknuti, da ta 23 pacijenta više nisu trebala lijekove za kontrolu svoje multiple skleroze, a u čak osam njih došlo je do poboljšanja stanja tijekom narednih osam godina.

Inače, svi pacijenti koji su sudjelovali u ovom istraživanju imali su trajna oštećenja mozga usljed multiple skleroze te brojne relapse bolesti.

Postoji puno lijekova i raznih terapija na raspolaganju koji mogu usporiti napredovanje multiple skleroze ili ju privremeno zaustaviti, no ova kombinirana terapija je značajna po tome što ima dugotrajan učinak.

Obzirom da se kod ove kombinirane terapije prvo kemoterapijom uništava imunosni sustav, a zatim ga se obnavlja pacijentovim matičnim stanicama, smatra se da ona nosi određene rizike po pacijentov život jer u jednom trenutku pacijent ostaje bez učinkovite obrane od infekcija.

Smatra se da prije šire primjene navedene terapije njenu učinkovitost treba dodatno ispitati na većem broju pacijenata.

Izvor:
The Lancet

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.