Terapija matičnim stanicama obećava u liječenju ozljeda leđne moždine


Terapija matičnim stanicama  obećava u liječenju ozljeda leđne moždine

Prema rezultatima nove studije, primjena mezenhimskih matičnih stanica u paraliziranih pacijenata koji imaju traumatske ozljede leđne moždine, može pomoći u vraćanju u motoričkih i senzornih funkcija.

Mezenhimske matične stanice, multipotentne su nekrvotvorne stanice prvobitno otkrivene u koštanoj srži. One su imunoprivilegirane stanice koje u in vitro sustavu izražavaju imunomodulatorne značajke, što ih čini vrlo pogodnima za kliničku primjenu.

U ovom istraživanju, matične stanice su bile uzete iz tijela pacijenta, a u laboratoriju su koaksirane. Valja spomenuti, da su matične stanice izvedene iz masnog tkiva ili masnih stanica. Zatim je, 100 milijuna autolognih AD-MSCs (Adipose tissue derived mesenchymal stem cells) bilo ubrizgano u leđnu moždinu u lumbalnom području.

Treba spomenuti da je to učinjeno 11 mjeseci nakon pacijentove ozljede kralježnice. Redovitom fizioterapijom nakon tretmana, povratio se osjet u donjim udovima te je pacijent i na kraju prohodao.

Unatoč činjenici da možda svi pacijenti neće reagirati na tretman na sličan način, ipak za tisuće pacijenata koje imaju slične ozljede leđne moždine pojavila se nova nada za oporavak.

Izvor:
Mayo Clinic Proceedings

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.