Test krvi daje brzu prognozu za liječenje limfoma


Test krvi daje brzu prognozu za liječenje limfoma

Test krvi može predvidjeti koji će pacijenti s limfomom dobro reagirati na standarno liječenje, te koji pacijenti trebaju agresivniji pristup, ukazuje nova studija. U istraživanju je sudjelovalo 217 bolesnika s difuznim limfomom velikih B stanica, najčešćim tipom ne-Hodgkinovog limfoma.

Spomenuti test krvi provjerava razinu cirkulirajuće tumorske DNK (ctDNA) u bolesnika prije i poslije terapije. Zahvaljujući njemu, liječnici bi mogli doznati za nekoliko dana ili tjedana kako pacijent reagira na liječenje. 

Iako konvencionalna terapija može izliječiti većinu bolesnika s difuznim limfomom velikih B stanica, pa čak i sa uznapredovalim limfomom, treba istaknuti da neki bolesnici ne reagiraju na početno liječenje.

Sada se zahvaljujući novom testu krvi mogu otkriti pacijenti koji ne reagiraju na terapiju unutar 21 dana od početka liječenja. Dosada se čekalo nekoliko mjeseci za spomenutu informaciju.

Umirujuće stanice raka oslobađaju cirkulirajuću tumorsku DNK u krv, što može dati važne informacije o tijeku bolesti i učinkovitosti terapije.

Rezultati ove studije potvrđuju vrijednost praćenja genetike karcinoma u krvi u stvarnom vremenu. Prema mišljenju stručnjaka, ovaj pristup bi trebalo testirati i kod drugih vrsta karcinoma.

Izvor:
Journal of Clinical Oncology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.