Tinejdžeri homoseksualne orijentacije izloženi većem riziku od suicida


Tinejdžeri homoseksualne orijentacije izloženi većem riziku od suicida

Tinejdžeri koji su homoseksualci ili biseksualci, izloženi su znatno većem riziku od suicidalnog ponašanja nego njihovi vršnjaci koji su heteroseksualci, ukazuje nova studija. Naime, gotovo 40 posto tinejdžera homoseksualne orijentacije razmišljalo je o suicidu (samoubojstvu) u zadnjih godinu dana. Također, 35 posto njih je planiralo samoubojstvo, a čak 25 posto njih je pokušalo izvršiti suicid

Što se pak tiče tinejdžera heteroseksualne orijentacije, 15 posto njih je ozbiljno razmišljalo o samoubojstvu, 12 posto ih je planiralo samoubojstvo, a 6 posto ih je pokušalo izvršiti suicid.

Rezultati istraživanja ukazuju da su tinejdžeri homoseksualne orijentacije izloženi zapanjujuće visokom riziku od suicida. U istraživanju je sudjelovalo više od 15.600 tinejdžera.

Homoseksualni tinejdžeri u odnosu na heteroseksalne tinejdžere imaju 2,45 puta veću vjerojatnost da će razmišljati o samoubojstvu, gotovo 3,6 puta veću vjerojatnost da će planirati samoubojstvo i oko 3,4 puta veću vjerojatnost da će pokušati samoubojstvo.

Valja spomenuti da se također pokazalo da je rizik od suicidalnog ponašanja bio osobito visok među biseksualnim mladićima.

Izvor:
Journal of the American Medical Association

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.