Tiopurini mogu povećati rizik za razvoj raka kože


Tiopurini mogu povećati rizik za razvoj raka kože

Istraživanje provedeno u Francuskoj na gotovo 20.000 bolesnika s upalnom bolesti crijeva pokazalo je da su bolesnici koji se liječe ili su se liječili lijekovima iz skupine tiopurina izloženi znatno većem riziku od razvoja nemelanomskog raka kože.

Naime, pokazalo se da u usporedbi s općom populacijom, bolesnici koji su uzimali tiopurine, imaju 4 do 6 puta veći rizik od razvoja nemelanomskog raka kože

Stoga bi bolesnici koji koriste ili su koristili te lijekove trebali biti posebno oprezni pri izlaganju suncu. Svakako moraju koristiti zaštitu od sunca te ukoliko primjete sumnjive lezije na koži trebaju se javiti liječniku. 

Naziv upalna bolest crijeva uvriježeni je naziv za idopatsku kroničnu upalu gastrointestinalnog sustava koja se prema tradicionalnoj podjeli odnosi na Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis, a prema novijem poimanju i na determinirani kolitis i pouchitis.

Najpoznatiji tiopurini koji se primjenjuju u liječenju upalne bolesti crijeva su azatioprin i 6-merkaptopurin. Tiopurini su imunomodulatori.

Nemelanomski rak kože javlja se u dva oblika, kao rak bazalnih stanica i rak pločastih stanica. Jedan je od najčešćih karcinoma na svijetu, a obično nastaje na područjima kože koja su izložena suncu.

Izvor:
Gastroenterology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.