Tjelesna aktivnost može spriječiti nakupljanje metaboličkih čimbenika rizika kod žena u menopauzi


Tjelesna aktivnost može spriječiti nakupljanje metaboličkih čimbenika rizika kod žena u menopauzi

Prijelaz u menopauzu povezan je s nepovoljnim promjenama u metaboličkom zdravlju koje se mogu ublažiti tjelesno aktivnim načinom života, pokazalo je nedavno sitraživanje. Tu posebno treba istaknuti da tjelesna aktivnost može ublažiti porast sistoličkog krvnog tlaka.

Poznato je da je prijelaz u menopauzu povezan s nakupljanjem masti u području trbuha, povišenjem krvnog tlaka i povišenjem razine glukoze u krvi, kao i s pogoršanjem razine kolesterola, a ove promjene povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2 kod žena u postmenopauzi.

Jednako tako, zna se, da je tjelesna aktivnost korisna za promicanje metaboličkog zdravlja i smanjenje rizika od kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti. Međutim, malo se zna o povezanosti između tjelesne aktivnosti i promjena metaboličkih zdravstvenih pokazatelja tijekom menopauze.

Metaboličko zdravlje pogoršava se i kod muškaraca i kod žena usljed starenja, no kod žena se čini da se te promjene ubrzavaju u srednjim godinama u vrijeme menopauze.

Ovo istraživanje pokazalo je da su tjelesno aktivne žene imale nižu razinu LDL-a i višu razinu HDL-a, manje nakupina masti u području trbuha, kao i manji opseg struka. Također, pokazalo se da je tjelesno aktivan način života učinkovit za ublažavanje povišenog sistoličkog krvnog tlaka tijekom menopauze.

Izvor:
International Journal of Obesity

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.