Tjelovježba i zdrava prehrana ključni za liječenje fibrilacije atrija


Tjelovježba i zdrava prehrana ključni za liječenje fibrilacije atrija

Nova studija u kojoj je sudjelovalo 149 pacijenata u kojih je primjenjena kateterska ablacija radi liječenja fibrilacije atrija pokazala je da zdrave životne navike poput tjelovježbe i zdrave prehrane mogu ublažiti fibrilaciju atrija.

Fibrilacija atrija je potencijalno opasan oblik nepravilnog srčanog ritma koji se javlja u starijih osoba. Jednako tako, fibrilacija atrija je najčešća aritmija i povezana je s većim rizikom od demencije, moždanog udara i smrti.

Rezultati studije su pokazali da pacijenti koji su regulirali svoje čimbenike rizika koji su povezani s načinom života kao što su prekomjerna tjelesna težina, povišeni krvni tlak, povišeni kolesterol, povišena razina šećera u krvi, problemi sa spavanjem poput sleep apneje, pušenje i konzumiranje alkohola, imali su nakon pet godina pet puta veću vjerojatnost da će biti živi i bez problema sa srčanim ritmom nego pacijenti koji nisu usvojili zdrave životne navike - 87 vs 18 posto.

Ovo je vrlo važno otkriće jer pokazuje ogromnu razliku između onoga što se događa kada su pacijenti u mogućnosti da reguliraju čimbenike rizika za svoje zdravlje, i kada se pacijenti isključivo oslanjaju na medicinske intervencije, ističu stručnjaci.

Također, rezultati ove studije trebali bi biti poziv liječnicima da se više usredotoče na prevenciju bolesti, a ne samo na njeno liječenje.

Izvor:
Journal of the American College of Cardiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.