Tjelovježba može oboljelima od raka dojke pomoći u borbi protiv kemo mozga


Tjelovježba može oboljelima od raka dojke pomoći u borbi protiv kemo mozga

Za pacijentice s rakom dojke koje se bore s "kemo mozgom", redovita tjelovježba može biti od velike pomoći, ukazuje nova studija. Inače, izraz "kemo mozak" odnosi se na probleme s razmišljanjem i pamćenjem koje često imaju pacijenti koji se podvrgavaju kemoterapiji. Naime, neki pacijenti s rakom imaju poteškoće sa pamćenjem i koncentracijom ili problem u pronalaženju prave riječi za dovršetak rečenice.

Ovo istraživanje pokazalo je da su pacijenti s rakom dojke koji su ostvarili preporučenu razinu vježbanja prije i poslije kemoterapije nadmašili u testovima mentalne procjene pacijente koji nisu odradili preporučenu razinu vježbanja.

Valja istaknuti, da su rezultati testova pamćenja i pažnje kod pacijenata s rakom dojke koji su ispunili smjernice aktivnosti prije kemoterapije bili slični rezultatima osoba iz kontrolne skupine. No, aktivni oboljeli od raka i dalje su imali značajan pad sposobnosti razmišljanja.

Smatra se, da ovi rezultati ukazuju da bi održavanje veće razine tjelesne aktivnosti doista moglo biti važno za zaštitu kognitivnih sposobnosti kod pacijenata s rakom dojke na kemoterapiji.

Izvor:
Journal of Clinical Oncology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.