Tjelovježba može pomoći u kontroli fibrilacije atrija


Tjelovježba može pomoći u kontroli fibrilacije atrija

Prema rezultatima istraživanja provedenog u Australiji na 308 pacijenata s fibrilacijom atrija, tjelovježba može pomoći pretilim osobama u kontroli nepravilnog srčanog ritma znanog kao fibrilacija atrija. Naime, pokazalo se da kardiorespiratorni fitness smanjuje rizik od potencijalno opasnog srčanog ritma za čak 84 posto.

Kardiorespiratorni fitness se odnosi na sposobnost srca i pluća da opskrbe tijelo kisikom tijekom neprekidne tjelesne aktivnosti.

Fibrilacija atrija je najčešći poremećaj srčanog ritma, a neaktivnost i pretilost su čimbenici rizika za fibrilaciju atrija, koja inače može dovesti do moždanog udara.

Smatra se da je povećana tjelesna aktivnost povezana sa smanjenjem fibrilacije atrija i održavanjem normalnog srčanog ritma.

Jednako tako, smatra se da je tjelovježba dobar način za smanjivanje rizika od razvoja fibrilacije atrija. Također, treba spomenuti da i mršavljenje pomaže u smanjivanju rizika od fibrilacije atrija. Stoga se preporuča barem 30 minuta brzog hodanja dnevno.

No, kod pojedinaca koji su se čitav život intenzivno bavili sportom, povećanje razine tjelesne aktivnosti može povećati rizik od fibrilacije atrija.

Izvor:
Journal of the American College of Cardiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.