Tjelovježba može smanjiti rizik od 13 vrsta karcinoma


Tjelovježba može smanjiti rizik od 13 vrsta karcinoma

Tjelovježba u trajanju od nekoliko sati tjedno može značajno smanjiti rizik od velikog broja karcinoma uključujući rak dojke, rak kolona i rak pluća, ukazuje analiza 12 studija u kojima je sudjelovalo više od 1,4 milijuna odraslih osoba.

Uz rak dojke, rak kolona i rak pluća, tjelovježba također smanjuje rizik i od leukemije, multiplog mijeloma, raka jednjaka, raka rektuma, raka jetre, raka bubrega, raka endometrija, raka mokraćnog mjehura, te karcinoma glave i vrata.

Raspon smanjenja rizika od karcinoma kretao se od 42 posto za rak jednjaka pa do 10 posto za rak dojke.

Smatra se da tjelesna aktivnost smanjuje razinu hormona, kao što je estrogen, koji je povezan s različitim vrstama karcinoma, te da pomaže kontroli razine inzulina i inzulinu sličnog faktora rasta. Tjelesno aktivne osobe također imaju nižu razinu upale, a njihove stanice su izložene manjem oksidativnom stresu, te imaju bolju sposobnost popravka oštećene DNK koja može izazvati rak.

Inače, preporuča se 150 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta tjedno poput brzog hodanja ili igranja tenisa. Svakako treba istaknuti da što netko više vježba, to je njegov rizik od karcinoma manji.

Izvor:
JAMA Internal Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.