Tjelovježba može ublažiti oštećenje srca uzrokovano kemoterapijom


Tjelovježba može ublažiti oštećenje srca uzrokovano kemoterapijom

Poznato je da kemoterapija koja se koristi za suzbijanje stanica raka može dovesti do oštećenja srca ili perifernih krvnih žila, no rezultati nove studije ukazuju da tjelovježba može zaštiti srce te poboljšati kvalitetu života u bolesnika na kemoterapiji.

Inače, obično pacijenti oboljeli od raka imaju mnoštvo komplikacija, koje uključuju kardiovaskularnu bolest. To je rezultat kardiotoksičnosti u kojoj lijek protiv raka mijenja srčanu funkciju i strukturu.

Također, valja naglasiti da rak i kardiovaskularna bolest imaju slične čimbenike rizika. Stoga je važno da bolesnici s rakom prakticiraju zdrav način života, uključujući zdravu prehranu, održavanje zdrave težine, izbjegavanje pušenja i redovito vježbanje.

Rezultati ovog istraživanja ističu važnost provedbe individualnog plana vježbanja koji je prilagođen svakom pacijentu kako bi se izbjegli štetni učinci kemoterapije po srce. 

Pacijenti s niskom razinom hemoglobina trebali bi izbjegavati intenzivne aktivnosti jer trebaju sačuvati svoju energiju, dok oni s niskom razinom trombocita trebaju izbjegavati bavljenje kontaktnim aktivnostima zbog rizika od krvarenja. Jednako tako, bolesnici koji su slabi ne bi trebali obavljati aktivnosti koje mogu povećati rizik od prijeloma. 

Tjelesna aktivnost prije, za vrijeme i nakon liječenja raka može suzbiti negativne učinke terapija na kardiovaskularni sustav. Uz to, može ublažiti simptome poput mučnine i umora te pomoći u sprječavanju neželjenih promjena u tjelesnoj težini, ističu stručnjaci.

Izvor:
European Journal of Preventive Cardiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.