Tjelovježba smanjuje rizik od srčane bolesti u depresivnih osoba


Tjelovježba smanjuje rizik od srčane bolesti u depresivnih osoba

Tjelovježba može smanjiti rizik od razvoja srčane bolesti u osoba koje pate od depresije, ukazuje nova studija. Inače, u osoba s depresijom koje nisu fizički aktivne, aorta je kruća i više upaljena, što je znak srčane bolesti. No, ovo istraživanje je pokazalo da je u depresivnih osoba koje vježbaju, krutost i upala aorte manje uobičajena.

Također, treba istaknuti da se pokazalo da su depresija i fizička neaktivnost povezani s većim rizikom od kardiovaskularnih komplikacija.

Svakako treba spomenuti da su i neka ranija istraživanja pokazala povezanost depresije i većeg rizika od srčane bolesti.

Zanimljivo je da je čak 20 posto osoba hospitaliziranih zbog srčanog udara depresivno. Jednako tako, srčani bolesnici u odnosu na opću populaciju imaju trostruko veći rizik za razvoj depresije.

Inače, tjelovježba u mozgu povećava aktivnost moždanih stanica, poboljšava vaskularnu funkciju i potiče proizvodnju spojeva koji su bitni za zdravlje mozga. Sve navedene stvari mogu imati veliki utjecaj na ponašanje, pamćenje i osjećaje, ističu stručnjaci.

Izvor:
Journal of the American College of Cardiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.