Trauma iz djetinjstva može povećati rizik od psihotičnih simptoma kod mladih korisnika kanabisa


Trauma iz djetinjstva može povećati rizik od psihotičnih simptoma kod mladih korisnika kanabisa

Trauma iz djetinjstva može povećati mogućnost da mladi ljudi dožive psihotične simptome kada koriste kanabis, pokazalo je istraživanje koje su proveli australski znanstvenici s University of Queensland. 

Ovo istraživanje pokazalo je da je korištenje kanabisa povezano s više psihotičnih iskustva, a ta je povezanost bila jača kod osoba koje su imale više trauma tijekom djetinjstva.

Jednako tako, pokazalo se da su osobe koje su doživjele više trauma u djetinjstvu imale veću vjerojatnost da će se upustiti u štetniju upotrebu kanabisa. One su također iskusile više disforije/paranoje kada su koristile kanabis, što je također bilo povezano s psihotičnim iskustvima. 

Prema mišljenju stručnjaka, svaka povijest traume iz djetinjstva trebala bi se riješiti u sklopu liječenja problema s upotrebom kanabisa i pojavom psihotičnih poremećaja.

Psihotična iskustva mogu uključivati ​​simptome kao što su deluzije (kriva uvjerenja) i halucinacije, koji povećavaju rizik od uporabe psihoaktivnih tvari, depresivnih ili anksioznih poremećaja i psihotičnih poremećaja.

Izvor:
Schizophrenia Research

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.