Trčanjem maratona do inzulinskih pumpi za djecu s dijabetesom


Trčanjem maratona do inzulinskih pumpi za djecu s dijabetesom

Uoči Svjetskog dana šećerne bolesti (dijabetesa), koji se obilježava 14. studenoga, četvero djece oboljele od dijabetesa tipa 1, liječenih u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, dobit će inzulinske pumpe osigurane sredstvima prikupljenima humanitarnom akcijom maratonca Vedrana Krčadinca u suradnji s društvom "Veliki za male sa šećernom bolešću".

Inzulinska pumpa je medicinski proizvod namijenjen stalnoj, kontinuiranoj isporuci inzulina, u različitim i promjenjivim dozama, u svih osoba koje boluju od šećerne bolesti, a ovisne su o inzulinu. Iako se inzulinska pumpa pokazala kao medicinski proizvod koji bitno poboljšava kvalitetu života oboljelih od dijabetesa tipa 1, naročito u dojenčadi i male djece kojima je teško postići dobru regulaciju i kod kojih postoji velika opasnost od hipoglikemija, primjena inzulinskih pumpi u Hrvatskoj je za sada još uvijek nedostatna pa se od oko 11.200 bolesnika oboljelih od dijabetesa tipa 1, samo 4 posto liječi inzulinskom pumpom. Razlog tome je prvenstveno nedostatak financijskih sredstava. Naime, inzulinska pumpa još nije uvedena na popis ortopedskih i drugih pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, tako da se nabavka financira iz bolničkih sredstava ili je financiraju sami pacijenti.

Upravo je nedostatak inzulinskih pumpi za najmlađe pacijente čijim je pumpama rok trajanja istekao, a koji nemaju mogućnosti nabavke novog uređaja, potaknuo profesora Matematičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu, Vedrana Krčadinca na pokretanje humanitarne akcije. Profesor Krčadinac je i sam dijabetičar koji svojim primjerom pokazuje kako se s ovom kroničnom bolešću može živjeti zdravo i uspješno.

Naime, kada je u svibnju ove godine započinjao pripreme za 21. Zagrebački maraton, odlučio je sportskim naporima, po uzoru na maraton u New Yorku i druge poznate svjetske maratone, dodati i humanitarni predznak. "Trčanje mi znatno pomaže u održavanju stabilnih glikemija, tako da sam upravo trčanjem maratona želio pomoći prikupljanju sredstava za nabavku inzulinskih pumpi namijenjenih djeci kojoj su najpotrebnije. Također, želio sam pokazati primjerom da se uz odgovarajuću skrb s dijabetesom može voditi normalan i aktivan život te i tako ohrabriti djecu oboljelu od dijabetesa i njihove roditelje. Podrška koju sam dobio od društva Veliki za male sa šećernom bolešću pokazala se ključnom za uspjeh akcije“, objašnjava prof. dr. sc. Vedran Krčadinac, koji je 7. listopada ove godine istrčao Zagrebački maraton i pritom postigao odličnu 40. poziciju u ukupnom poretku.

Na njegov poziv za donacije javilo se nekoliko kompanija koje su osigurale četiri inzulinske pumpe za pacijente Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Koliki je značaj ove donacije pokazuje podatak o kontinuirano rastućoj učestalosti oboljelih od dijabetesa tipa 1 pa se tako prije 20 godina otkrivalo oko 70 novih bolesnika mlađih od 14 godina godišnje, dok se ta brojka zadnjih godina u Hrvatskoj povećala na oko 110. U Hrvatskoj danas ima oko 900 djece s dijabetesom tipa 1 mlađih od 14 godina.

"Dijabetes kao kronična bolest svojom pojavom u bilo kojoj dobi zahtjeva promjenu načina života i mnogo samodiscipline. Posebno su pogođena djeca, kojima se za održavanje stabilne razine šećera u krvi brinu roditelji, što iziskuje iznimne napore obitelji i okoline sve dok dijete ne postane samostalno", ističe prof. dr. sc. Miroslav Dumić, predsjednik društva "Veliki za male sa šećernom bolešću".

Inzulinska-pumpa-2b

Prva inzulinska pumpa postavljena je u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb 2003. godine, a od tada do danas u Hrvatskoj ih je postavljeno nekoliko stotina, najviše djeci i adolescentima. Od 500 bolesnika koji se liječe u Pedijatrijskoj klinici KBC-a Zagreb, tek njih 20 posto koristi inzulinsku pumpu. Da postoji prostor za unaprjeđenje, posebno kad su u pitanju djeca, pokazuje primjer brojnih razvijenih zemalja u kojima 30 do 50 posto djece oboljele od dijabetesa tipa 1 koristi terapiju inzulinskom pumpom. Primjerice, u susjednoj Sloveniji na Pedijatrijskoj klinici UKC-a Ljubljana liječi se više od 600 bolesnika s dijabetesom tipa 1, a čak ih 70 posto koristi inzulinsku pumpu.

"Trošak dijabetesa u Hrvatskoj iznosi 10 posto zdravstvenog proračuna, odnosno 2,5 milijarde kuna godišnje. Svaka kontrola i bolja regulacija stabilne razine šećera u krvi kratkoročno i dugoročno donosi uštedu u smanjenju komplikacija dijabetesa. Nadamo se da će se s vremenom i u Hrvatskoj osigurati dodatna sredstva za inzulinske pumpe koje značajno poboljšavaju kvalitetu života najmlađih pacijenata s dijabetesom tipa 1", zaključuje prof. dr. sc. Dumić.

"

O društvu Veliki za male sa šećernom bolešću

Društvo "Veliki za male sa šećernom bolešću" osnovano je u travnju 1997. na inicijativu roditelja, liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika s ciljem pružanja pomoći djeci i adolescentima oboljelim od šećerne bolesti. Osnivanje Društva omogućilo je znatno bolju pomoć djeci i adolescentima sa šećernom bolešću. Danas ono okuplja oko 500 obitelji iz Hrvatske i BiH i svakim je danom broj članova sve veći. Više o Društvu na službenoj web stranici www.veliki-za-male.com.

"
Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.