Trihomonijaza može potpomognuti rast stanica raka prostate


Trihomonijaza može potpomognuti rast stanica raka prostate

Američki znanstvenici s University of California otkrili su da trihomonijaza, spolno prenosiva bolest koju uzrokuje Trichomonas vaginalis, može potpomognuti rast stanica raka prostate. Naime, parazit Trichomonas vaginalis izlučuje protein koji uzrokuje upalu, te povećava rast i invaziju benignih i malignih stanica prostate.

No, smatra se da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdila ova veza. Inače, ovo nije prva studija koja ukazuje na vezu između trihomonijaze i raka prostate. Studija objavljena 2009. otkrila je da četvrtina muškaraca s rakom prostate ima i znakove trihomonijaze. Također, muškarci s trihomonijazom imali su i veći rizik od uznapredovalog raka prostate.

Trihomonijaza je najčešća nevirusna spolno prenosiva infekcija na svijetu, kojom je zaraženo oko 275 milijuna ljudi. Oko 50 posto osoba koje imaju trihomonijazu nemaju nikakve simptome, te nisu svjesni da su zaraženi.

Žene imaju simptome u rasponu od nikakvih do obilnog, žuto-zelenog, pjenušavog vaginalnog iscjetka uz osjetljivost vulve i međice s dispareunijom i disurijom. U muškaraca obično nema simptoma, no ponekad uretritis dovodi do iscjetka koji može biti prolazan, pjenušav ili gnojan.

Dijagnoza se postavlja mikroskopskom pretragom vaginalnih ili prostatičnih sekreta ili uzgojem u kulturi brisa uretre. Trihomonijaza se liječi metronidazolom. Svakako treba imati na umu da se uz oboljelu osobu treba liječiti i njezin partner.

Izvor:
Proceedings of the National Academy of Sciences

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.