Tromboembolija u trudnoći češća nakon in vitro oplodnje (IVF)


Tromboembolija u trudnoći češća nakon in vitro oplodnje (IVF)

Nova studija u kojoj je sudjelovalo više od 23.000 žena koje su zatrudnile nakon in vitro oplodnje (IVF) i gotovo 117.000 žena koje su zatrudnile prirodnim putem pokazala je da su žene koje su zatrudnile nakon IVF-a izložene većem riziku od tromboembolije u trudnoći, potencijalno kobnog stanja kod kojega krvni ugrušci blokiraju protok krvi te time uzrokuju oštećenja organa.

U trudnoći se opasnost od tromboembolije povećava jer su opterećenje i tlak u venama nogu povećani, što dovodi do zastoja, te zato što trudnoća uzrokuje izvjesnu hiperkoagubilnost. No većina tromboembolusa se razvije nakon poroda i nastaje zbog oštećenja krvnih žila tijekom poroda.

Navedeni učinak pripisuje se djelovanju horomona, posebice estrogena. Naime mnogi faktori u procesu zgrušavanja krvi mogu biti pogođeni djelovanjem hormona, posebice estrogena.

Venska tromboemobolija u trudnoći obično zahvaća duboke vene lijeve noge. Većina žena kod kojih ipak dođe do stvaranja ugruška ima bolne i otečene potkoljenice. 

Nažalost ponekad se krvni ugrušak nastao u venama nogu može otkinuti i završiti u plućima te uzrokovati plućnu emboliju koja je potencijalno smrtonosno stanje kod kojega dolazi do naglog gubitka daha, boli u prsima i kašlja.

Rezultati ove studije pokazali su da je rizik od stvaranja krvnog ugruška u žena koje su zatrudnile pomoću IVF-a bio 4,2 od 1.000 žena, dok je taj rizik u žena koje su zatrudnile prirodnim putem bio 2,5 od 1.000 žena.

Iako je navedeni rizik i dalje mali, izgledi su poprilično visoki tijekom prvog trimestra trudnoće, ističu stručnjaci.

Ostaje nejasno zašto su žene koje zatrudne nakon IVF-a izložene većem riziku od zgrušavanja krvi, no pretpostavlja se da tretmani za oplodnju povećavaju razinu hormona estrogena.

Jednako tako, i genetsko nasljeđe žena koje trebaju IVF moglo bi biti jedan od čimbenika rizika.

Svakako treba naglasiti da većina krvnih ugrušaka ne završava u plućima, te da se mogu učinkovito liječiti. Žene koje su izložene većem riziku od razvoja krvnih ugrušaka mogu biti na terapiji antikoagulansima kako bi se spriječilo stvaranje krvnih ugrušaka.

Izvor:
BMJ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.