U hospitaliziranih pacijenata s COVID-19 može doći i do razvoja delirija


U hospitaliziranih pacijenata s COVID-19 može doći i do razvoja delirija

Intenzivni problemi s disanjem možda su najčešće prijavljena značajka COVID-19, no novo istraživanje upozorava da novi koronavirus SARS-CoV-2 također može utjecati i na mozak. Naime, COVID-19 može izazvati ozbiljno oštećenje živaca, moždani udar, upalu mozga pa čak i delirij.

Istraživanje koje su proveli britanski znanstvenici pokazalo je da je gotovo četvrtina pacijenata s COVID-19 imalo deluzije (kriva uvjerenja). Slučajevi su okarakterizirani u rasponu od blagih do kritičnih, a uključivali su pacijente u dobi od 16 do čak 85 godina. Pa je tako jedna pacijentica, bez prethodne povijesti mentalnih bolesti, halucinirala kako su lavovi i majmuni ušli u njenu kuću. 

Valja spomenuti, da su slični slučajevi delirija uočeni i u američkih pacijenata s COVID-19.

U kontekstu novog koronavirusa znanstvenicima još nije jasno zašto nastaje delirij u pacijenata s COVID-19. No, pretpostavlja se da bi do razvoja delirija moglo doći zbog niske razine kisika u krvi uslijed respiratornih problema, infekcije ili lijekova.

Također, treba reći da delirij nije jedina neurološka komplikacija s kojom se suočavaju pacijenti sa COVID-om. U stvari, mnogi od onih koji nisu doživjeli delirij razvili su encefalitis, upalu mozga. Jednako tako, može doći i do razvoja potencijalno smrtonosnog stanja koje se obično javlja u djece, akutnog diseminiranog encefalomijelitisa. Akutni diseminirani encefalomijelitis je upalna demijelinizirajuća bolest središnjega živčanog sustava koja se najčešće javlja nakon prethodne infekcije ili cijepljenja. Uglavnom zahvaća djecu i mlađe odrasle osobe, ali ima nisku incidenciju u djece mlađe od tri godine.

Uz gore navedene neurološke poremećaje, u COVID-19 pacijenata također može doći do moždanog udara te oštećenja živaca zbog Guillain-Barré sindroma.

Guillain-Barréov sindrom je oblik akutne polineuropatije što stvara naglo pogoršanje mišićne slabosti, koja katkada dovodi do paralize. Pretpostavljeni uzrok je autoimuna reakcija―tjelesni imunološki sustav napada mijelinsku ovojnicu. U oko 80 posto ljudi simptomi počinju 5 dana do 3 tjedna nakon blage infekcije, kirurškog zahvata ili cijepljenja.

Izvor:
Brain

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.