U hrvatskim bolnicama počinje primjena inovativnog postupka liječenja hipertenzije


U hrvatskim bolnicama počinje primjena inovativnog postupka liječenja hipertenzije

Medtronic, globalni lider u medicinskoj tehnologiji, predstavio je Symplicity Catheter System™, inovativan postupak u liječenju rezistentne hipertenzije, koji se s ovom godinom počinje provoditi i u hrvatskim bolnicama.

Ovaj postupak nov je i iznimno efikasan način u izlječenju hipertenzije kod koje ne djeluje uzimanje antihipertenziva. Prema rezultatima EH-UH studije prevalencija hipertenzije u odrasloj populaciji u Hrvatskoj je 37 posto. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) hipertenzija je u Hrvatskoj vodeći čimbenik rizika za sveukupnu smrtnost, s udjelom od 26,4 posto.

Ovaj minimalno invazivni zahvat danas je u zagrebačkom Hypo Centru hrvatskim kolegama prezentirao renomirani nizozemski kardiolog dr. Michiel Voskuil sa Sveučilišnog medicinskog centra Utrecht u Nizozemskoj, koji je uspješno izvršio više od 30 operacija Symplicity Catheter System™ metodom. "Ova revolucionarna metoda predstavlja minimalno invazivni zahvat s kateterom koji onesposobljava simpatičke živce unutar stjenki renalnih arterija. Prve kliničke studije pokazuju kako je iznimno djelotvorna za pacijente kod kojih se uobičajena terapija hipertenzije pokazala neefikasnom", naglasio je dr. Voskuil.

Uz dr. Voskuila, Medtronicovu inovativnu metodu predstavio je i prof. dr. sc. Bojan Jelaković iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, koji je predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju i voditelj Centra izvrsnosti za hipertenziju ESH. Prof. dr. sc. Jelaković istaknuo je kako u Hrvatskoj više od 700.000 odraslih osoba ima hipertenziju, od kojih se oko 12 posto može svrstati u kategoriju rezistentne hipertenzije, frustrirajuće situacije kada se liječnik i bolesnik nalaze pred zidom nemoći svjesni vrlo visokog rizika.

Jednako tako naglasio je kako Hrvatska slijedi negativan svjetski trend te da je hipertenzija glavni uzrok smrti u cijelom svijetu i da oko 1,2 milijarde ljudi ima dijagnosticiranu hipertenziju, s tendencijom porasta.

"Procjenjuje se kako hipertenzija izravno uzrokuje troškove globalnog zdravstvenog sustava u iznosu većem od 500 milijardi dolara godišnje, a kontrola hipertenzije postiže se u oko 20 posto liječenih hipertoničara, no prema recentnim europskim i američkim podacima oko 12 do 15 posto pacijenata ima rezistentnu hipertenziju. To znači da danas u Hrvatskoj približno 80.000 bolesnika ima rezistentnu hipertenziju i vrlo visok srčanožilni i bubrežni rizik. Većini tih bolesnika ova metoda pruža novu mogućnost bolje kontrole i znatno smanjuje rizik, a uz to je i farmakoekonomski isplativa", rekao je prof. dr. sc. Jelaković.

"

Medtronic Symplicity Catheter System™

SCS-2b

Symplicity Catheter System™ predstavlja minimalno invazivni zahvat s kateterom koji onesposobljava simpatičke živce unutar stjenki renalnih arterija. Sustav se sastoji od generatora i fleksibilnog katetera. Kateter se uvodi kroz femoralnu arteriju u gornjem dijelu bedra i ide sve do renalne arterije u blizini svakog od bubrega. U trenutku kada se kateter nađe na pravom mjestu, kroz njegov se vrh pušta radiofrekvencijska energija male snage, u skladu s algoritmom ili uzorkom samoga uređaja, s ciljem djelovanja na okolne simpatičke živce. Spomenuti postupak ne uključuje ugradnju trajnog usatka.

Sustav nosi oznaku CE (fran. Conformité Européene = europska sukladnost), a od 2012. postupak je omogućen i za hrvatske bolnice. Dosadašnja klinička istraživanja pokazuju kako renalna denervacija izvedena uz pomoć sustava Symplicity Catheter System™ može rezultirati značajnim i održivim smanjenjem krvnog tlaka kod brojnih pacijenata koji pate od rezistentne hipertenzije. Prema rezultatima kontroliranog kliničkog ispitivanja SYMPLICITY HTN-2, izvedenom u Europi i Australiji te na Novom Zelandu, kod pacijenata s rezistentnom hipertenzijom na kojima je izveden postupak renalne denervacije krvni tlak se smanjio za 32/12 mmHg tijekom razdoblja od šest mjeseci. Najavljen je i protokol SYMPLICITY HTN-3, kliničko istraživanje liječenja rezistentne hipertenzije renalnom denervacijom u SAD-u.

"
Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.