U Hrvatskoj danas živi 700 osoba zaraženih HIV-om


U Hrvatskoj danas živi 700 osoba zaraženih HIV-om

Povodom današnjeg obilježava Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a objavljeni su epidemiološki podaci za Hrvatsku iz Registra za AIDS, koji pokazuju da danas u Hrvatskoj živi 700 osoba zaraženih HIV-om, među kojima i devetero djece.

Svake godine prosječno se otkrije više od 50 zaraženih s HIV-om, ili 12 na milijun stanovnika, što Hrvatsku svrstava među zemlje niskog rizika. U proteklih 25 godina registrirana je 921 osoba s HIV-om, a kod njih 345 razvio se AIDS. Umrlo je 177 oboljelih od AIDS-a. Među zaraženima s HIV-om, 85 posto je muškaraca, a većina njih je zaražena homoseksualnim odnosom.

Predstojnik Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" prof. dr. sc. Josip Bergovac ističe kako je svim zaraženima dostupna besplatna antiretrovirusna terapija, iako ne i svi lijekovi koji su registrirani u Europskoj uniji za liječenje infekcije HIV-om. Hrvatskim bolesnicima od 29 antiretrovirusnih lijekova dostupno je njih 16, pa taj vodeći stručnjak za liječenje AIDS-a u Hrvatskoj smatra da bi se stanje trebalo poboljšati jer postoje kombinacije lijekova koje mogu znatno poboljšati tijek bolesti i smanjuju nuspojave.

Kao glavni razlog zašto ti lijekovi nisu na našem tržištu prof. dr. sc. Begovac navodi nezainteresiranost farmaceutske industrije da ih registrira u Hrvatskoj zbog malog broja oboljelih te zato što dostupnost lijeka diktira cijena, a ne njegova isplativost prema bolesniku.

Koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Luisa Vinton izjavila je kako je danas globalni trend smanjenje širenja AIDS-a jer je HIV-om zaraženo 34 milijuna ljudi, a umrlo je je njih 1,8 milijuna. Ta globalna nastojanja, istaknula je Vinton, ipak daju rezultata, pa su obolijevanje i smrtnost smanjeni za 21 posto, ponajviše zbog bolje prevencije u suptropskoj Africi i veće dostupnosti antivirusne terapije. Iako nedovoljno, uspjelo se postići da danas pola zaraženih uzima lijekove, a plan je da UN s 15 milijardi dolara do 2015. novac za borbu protiv AIDS-a poveća na 24 milijarde dolara.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.