U Hrvatskoj više od 60 oboljelih od ospica


U Hrvatskoj više od 60 oboljelih od ospica

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) priopćio je da je do jučerašnjeg dana u Hrvatskoj registrirano više od 60 oboljelih od ospica, od kojih je dio laboratorijski potvrđen, a dio pacijenata je još u obradi te se službene prijave tek očekuju.

Velika većina oboljelih od ospica nije cijepljena protiv ospica. Jednako tako, većina oboljelih se može povezati s drugim pacijentima kao dio obiteljskog grupiranja ili kao bliski kontakti s pacijentima s kojima nisu u rodu.

U Zagrebu je zabilježeno nekoliko obiteljskih grupiranja bolesti, prvenstveno u velikim obiteljima s visokim udjelom necijepljenih članova. Dok je u Rijeci te u Vinkovcima zabilježeno po jedno manje grupiranje koje nije unutar obitelji.

Pojedinačnih pacijenata koje u ovom trenutku ne možemo povezati s drugim bolesnicima u Hrvatskoj ima u Zagrebu i jedan pacijent u Rijeci, koji se najvjerojatnije zarazio izvan Hrvatske.

U početku epidemije većina oboljelih su bili kontakti osoba koje su se zarazile u inozemstvu, a s daljnjim razvojem, sve je veći broj bolesnika koji nemaju nikakav izravni niti posredni kontakt s inozemstvom.

Četvoro oboljelih je razvilo upalu pluća kao komplikaciju bolesti, a jedan upalu srednjeg uha.

Podsjećamo da je u suzbijanju epidemije izuzetno važno svaku postavljenu sumnju na ospice odmah prijaviti nadležnoj epidemiološkoj službi zbog pravovremene obrade kontakata oboljelog od ospica i provedbe protuepidemijskih mjera.

Izvor:
HZJZ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.