U Japanu nakon smrti četvero djece obustavljena primjena cjepiva Prevenar i ActHIB


U Japanu nakon smrti četvero djece obustavljena primjena cjepiva Prevenar i ActHIB

Japansko Ministarstvo zdravstva je nakon smrti četvero djece zaustavilo primjenu cjepiva Prevenar farmaceutske tvrtke Pfizer i cjepiva ActHIB farmaceutske tvrtke Sanofi Aventis. Djeca su umrla dan nakon primanja navedenih cjepiva. Još nije jasno jesu li ti smrtni slučajevi u vezi s primjenom navedenih cjepiva. 

Troje umrle djece zajedno je primilo cjepiva Prevenar i ActHIB. Isto tako troje djece je tog dana cijepljeno i s kombiniranim cjepivom protiv difterije, tetanusa i pertusisa (hripavca).

Inače farmaceutska tvrtka Pfizer je prošle godine u Japan isporučila više od 2 milijuna doza cjepiva, dok je Sanofi Aventis u 2008. isporučio više od 3 milijuna doza ActHIB-a.

Prevenar je cjepivo protiv pneumokoka, saharidno, konjugirano. Prevenar pomaže u zaštiti od bolesti kao što su: meningitis, sepsa ili bakterijemija (bakterije u krvotoku), pneumonija i infekcija uha uzrokovana sa sedam vrsta bakterija Streptococcus pneumoniae. Nositelj odobrenja za cjepivo Prevenar u Republici Hrvatskoj je Pfizer Croatia d.o.o..

ActHIB cjepivo je konjugirano cjepivo protiv Hemofilusa influence tip b. Ovo cjepivo je indicirano za prevenciju invazivnih infekcija uzrokovanih Hemofilusom influence tip b (meningitis, septikemija, celulitis, artritis, epiglotitis itd.) u djece starije od 2 mjeseca. Nositelj odobrenja za cjepivo ActHIB u Republici Hrvatskoj je tvrtka Medoka d.o.o..

"

Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) kontinuirano i s posebnom pažnjom prati sva saznanja o sigurnosti primjene cjepiva na hrvatskom tržištu te intenzivno razmjenjuje informacije i surađuje s ostalim nadležnim tijelima u Hrvatskoj i svijetu. HALMED je upoznat s privremenim zaustavljanjem primjene cjepiva Prevenar i Act-HIB u Japanu. Cijepljenje ovim cjepivima će u Japanu biti obustavljeno do završetka istrage o eventualnoj povezanosti primjene navedenih cjepiva sa prijavljenim smrtnim slučajevima.

Cjepivo Prevenar suspenzija za injekciju u napunjenoj štrcaljki, cjepivo protiv pneumokoka, saharidno, konjugirano, adsorbirano kao i cjepivo i Act-HIB, 10 mikrograma/0,5 ml, prašak i otapalo za otopinu za injekciju u napunjenoj štrcaljki, cjepivo protiv Hemofilusa influence tip b, konjugirano imaju odobrenje za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj.

Međutim, sporne serije navedenih cjepiva koje su se koristile u Japanu nisu distribuirane u Republiku Hrvatsku.

Važno je istaknuti da se navedena cjepiva ne nalaze na Programu obaveznog cijepljenja u RH.

Također, HALMED nije zaprimio niti jednu nuspojavu ili sumnju na štetan događaj u Hrvatskoj koji povezuje primjenu navedenih cjepiva sa smrtnim slučajevima.

HALMED će nastaviti pozorno pratiti sigurnosni profil navedenih cjepiva te će u slučaju novih sigurnosnih informacija odmah obavijestiti javnost i poduzeti potrebne regulatorne akcije.

HALMED - 08.03. 2011.

"

Izvor:
Reuters, HALMED

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.