U pacijenata s lupusom uočena neravnoteža crijevnog mikrobioma


U pacijenata s lupusom uočena neravnoteža crijevnog mikrobioma

Izgleda da u oboljelih od lupusa postoji neravnoteža crijevnog mikrobioma, naime, u njih je u odnosu na zdrave osobe, uočen pet puta veći broj bakterije Ruminococcus gnavus, ukazuje nova studija. Smatra se da ovo otkriće može dovesti do uspješnijeg liječenja lupusa.

Lupus pogađa oko 5 milijuna ljudi širom svijeta. Uzrok ove ponekad smrtonosne bolesti nije poznat, iako se vjeruje da genetika ima ulogu u nastanku lupusa. Simptomi lupusa mogu biti različiti i uključuju bol u zglobovima i mišićima, osip, gubitak kose, umor i oticanje različitih dijelova tijela.

Valja spomenuti, da lupus ima nekoliko oblika, a najpoznatiji je sistemski eritemski lupus kod kojega imunosni sustav stvara protutijela protiv vlastitog tkiva. Lupus može zahvatiti kožu, zglobove, srce, pluća, bubrege i mozak.

Što se tiče crijevnog mikrobioma, treba reći da su brojna istraživanja pokazala njegovu povezanost s raznim bolestima i funkcijom imunološkog sustava.

Ovo istraživanje je također otkrilo da je težina simptoma lupusa povezana s povećanjem broja bakterije Ruminococcus gnavus i protutijela.

Prema mišljenju stručnjaka, možda se za liječenje lupusa, umjesto imunosupresiva, mogu koristiti antibiotici, koji ubijaju bakterije, ili probiotici, koji promiču rast određenih "dobrih" bakterija.

Izvor:
Annals of the Rheumatic Diseases

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.