U rijetkim slučajevima, COVID-19 može kod djece uzrokovati ozbiljne srčane probleme


U rijetkim slučajevima, COVID-19 može kod djece uzrokovati ozbiljne srčane probleme

Djeca obično ne oboljevaju teže kada se zaraze novim koronavirusom SARS-CoV-2, no neki slučajevi iz Europe ukazuju da u djece s COVID-19 može doći do razvoja Kawasakijeve bolesti koja može biti okidač ozbiljnih srčanih problema.

Naime, u djece, COVID-19 može izazvati upalni odgovor karakterističan za Kawasakijevu bolest. Oboljeli od COVID-19 i Kawasakijeve bolesti mogu imati upalu srca i druge ozbiljne srčane probleme.

Roditelji svakako trebaju obratiti pažnju na vrlo visoku vrućicu u trajanju od pet dana. Povišena tjelesna temperatura se obično kreće od 38,3°C do 40°C, no može biti i viša. U slučaju pojave povišene temperature u trajanju od četiri do pet dana, dijete bi svakako trebao pregledati liječnik.

Drugi uobičajeni simptomi Kawasakijeve bolesti uključuju: osip, koji se može pojaviti na leđima, prsima ili trbuhu; crvene, nadražene oči; otok ruku i stopala, koji mogu biti crveni; žarko crvene, ispucale usnice; crven, malinast jezik; povećane limfne čvorove na vratu, te bol u trbuhu ili druge gastrointestinalne simptome.

Inače, Kawasakijeva bolest se obično javlja u djece mlađe od pet godina, u 20 od 100.000 djece.

Točan uzrok Kawasakijeve bolesti nije poznat, no smatra se da virus ili bakterija pokreću upalu i prekomjernu reakciju imunološkog sustava. Sličan proces, koji pokreće masivnu upalu, može se pojaviti i kod COVID-19.

Ako se Kawasakijeva bolest ne liječi, može dovesti do aneurizme koronarnih arterija.

Izvor:
CNN, Associated Press

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.