U SAD-u gotovo 3 od 10 odraslih osoba ima problema s nesanicom


U SAD-u gotovo 3 od 10 odraslih osoba ima problema s nesanicom

Nesanica (insomnija) negativno utječe na gotovo 30 posto odraslih osoba, pokazuju rezultati novog istraživanja provedenog u SAD-u u kojem je sudjelovalo 2010 odraslih osoba.

Prema rezultatima istraživanja, 64 posto Amerikanaca koristi pomagala za spavanje ili sredstva koja im pomažu zaspati. Gotovo jedna četvrtina odraslih (23 posto) izjavila je da koristi lijekove na recept, dok 27 posto koristi melatonin, a 20 posto marihuanu ili kanabidiol. Više od jedne trećine onih koji koriste pomagala za spavanje reklo je da se njihova upotreba povećala tijekom pandemije COVID-19.

Simptomi povezani s kroničnom nesanicom uključuju dnevni umor ili pospanost; osjećaj nezadovoljstva spavanjem; probleme s koncentracijom; osjećaj depresije, tjeskobe ili razdražljivosti; ili nisku motivaciju ili nisku energiju. Nesanica se javlja češće kod žena nego kod muškaraca.

Valja spomenuti, da je poremećaj sna čimbenik rizika za Alzheimerovu bolest, a nedavn studija pokazala je da ljudi koji imaju nesanicu imaju 28 posto veću vjerojatnost da će razviti dijabetes tipa 2.

Izvor:
American Academy of Sleep Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.