Ublažavanje sleep apneje može biti ključno za oporavak nakon moždanog udara


Ublažavanje sleep apneje može biti ključno za oporavak nakon moždanog udara

Poznato je da je sleep apneja čimbenik rizika za moždani udar, a rezultati novog istraživanja ukazuju da bi ublažavanje tog stanja moglo pomoći u oporavku nakon moždanog udara ili tranzitorne ishemijske atake (TIA).

Ovo istraživanje je pokazalo da primjenom terapije nazalnog kontinuiranog pozitivnog tlaka u dišnim putevima (CPAP), došlo do značajnog poboljšanja stanja pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar u smislu poboljšanja neuroloških simptoma.

Inače, sleep apneja je česta u ljudi koji su imali moždani udar ili tranzitornu ishemijsku ataku (TIA). No, nažalost, ona je u malog broja pacijenata prepoznata i liječena. Procjenjuje se da dva od tri pacijenta koji su imali moždani udar, također imaju i sleep apneju. Također, valja podsjetiti da sleep apneja može uzrokovati nisku razinu kisika u krvi, povišeni krvni tlak te poremećaj srčanog ritma.

Preliminarni podaci ukazuju da što se prije započne s liječenjem sleep apneje u pacijenata s moždanim udarom, to su bolji rezultati liječenja.

Izvor:
Journal of the American Heart Association.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.