Učestalost psorijatičnog artritisa veća nego što se mislilo


Učestalost psorijatičnog artritisa veća nego što se mislilo

Prema rezultatima nove studije izgleda da je učestalost psorijatičnog artritisa kod pacijenata s psorijazom veća nego što se ranije mislilo. Obično se mislilo da ako pacijent s psorijazom nije imao artritis u prvih 10 godina bolesti, da je tada "siguran", no, ova studija je pokazala da se psorijatični artritis može pojaviti i znatno kasnije.

Psorijatični artiris je oblik artritisa koji se javlja u oboljelih od psorijaze. U većini slučajeva psorijaza se razvija prije psorijatičnog artritisa, no u nekih pacijenata se mogu pojaviti tegobe sa zglobovima prije pojave kožnih promjena.

Bol u zglobovima, ukočenost i otekline glavni su simptomi psorijatičnog artritisa, a često ih prate psorijatične kožne lezije (crvena, suha, ljuskava koža). Promjene na zglobovima mogu zahvatiti bilo koji dio tijela, uključujući kralježnicu, šake, ramena, laktove, stopala, koljena ili gležnjeve.

U malog broja oboljelih od psorijatičnog artritisa može doći do razvoja artritisa mutilansa, komplikacije kod koje dolazi do izražene deformacije i oštećenja malih kostiju šake koje za posljedicu imaju trajni invaliditet.

Trenutno ne postoji lijek pomoću kojega se može izliječiti psorijatični artritis, no pomoću postojećih lijekova se mogu kontrolirati simptomi, te spriječiti daljnje oštećenje zglobova.

Izvor:
Arthritis & Rheumatology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.