Ultraprerađena hrana povećava rizik od upalne bolesti crijeva


Ultraprerađena hrana povećava rizik od upalne bolesti crijeva

Ultraprerađena hrana koja sadrži visoku razinu dodanog šećera, masti i soli, ali joj nedostaje vitamina i vlakana, ključni je čimbenik u razvoju upalne bolesti crijeva (IBD), ukazuje nova studija.

Valja spomenuti, da upalna bolest crijeva obuhvaća dva zdravstvena stanja; Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis, koje karakteriziraju kronična upala gastrointestinalnog trakta što dovodi do umora, gubitka kilograma, grčeva i smanjenog apetita među ostalim simptomima.

U ultraprerađene namirnice ubrajaju se grickalice, pakirana peciva, gazirana pića, slatke žitarice, gotova jela koja sadrže aditive za hranu i rekonstituirani proizvodi od mesa i ribe koji sadrže visoku razinu dodanih šećera, masti i soli, no bez vitamina i vlakana.

U odnosu na pojedince koji su konzumirali manje od jedne porcije ultraprerađene hrane dnevno, osobe koje su konzumirale pet ili više porcija dnevno imale su 82 posto veći rizik od upalne bolesti crijeva, dok su osobe koje su konzumirale 1-4 porcije ultraprerađene hrane dnevno, imale 67 posto veći rizik od upalne bolesti crijeva.

Također, otkriveno je, da su sve komponente, uključujući bezalkoholna pića, rafiniranu zaslađenu hranu, slane grickalice i prerađeno meso, povezane s većim rizicima od upalne bolesti crijeva. Suprotno tome, konzumacija hrane poput bijelog mesa, crvenog mesa, mliječnih proizvoda, škroba i voća, povrća i mahunarki (poput graška, graha i leće) nije bila povezana sa upalnom bolesti crijeva.

Izvor:
BMJ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.