Ultrazvuk uspješan u otkrivanju upale pluća kod djece


Ultrazvuk uspješan u otkrivanju upale pluća kod djece

Izgleda da ultrazvuk pluća ne samo da je sigurniji od rendgenskog snimanja pluća nego je i jednako uspješan kao i rendgen pluća u dijagnosticiranju upale pluća (pneumonije) kod djece, ukazuje nova studija provedena u SAD-u. Također, treba istaknuti i druge prednosti ultrazvuka kao što su njegova prijenosnost te cijena koštanja. Naravno, ne treba zaboraviti da njegovom primjenom djeca izbjegavaju dodatno zračenje.

Smatra se da bi ovo otkriće moglo imati veliki pozitivan utjecaj na zemlje u razvoj gdje je dostupnost radiografije ograničena. Inače, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), oko tri četvrtine stanovnika našeg planeta nije u mogućnosti da se podvrgne rendgenskom snimanju zbog nedostupnosti rendgenskih uređaja.

Svakako treba spomenuti da je upala pluća vodeći uzrok smrti kod djece širom svijeta, a rendgensko snimanje prsnog koša smatra se najboljim načinom za dijagnosticiranje upale pluća kod djece.

Upala pluća može biti različite težine, od blage do opasne po život. Jednako tako, upala pluća može se javiti kao komplikacija neke druge bolesti kao što je gripa.

Izvor:
Chest

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.