Umjerena tjelovježba smanjuje kod muškaraca rizik od zatajivanja srca


Umjerena tjelovježba smanjuje kod muškaraca rizik od zatajivanja srca

Muškarci koji redovito prakticiraju umjerenu tjelovježbu poput hodanja ili vožnje bicikla, u trajanju od 20 minuta dnevno, imaju manji rizik od zatajivanja srca nego inaktivni muškarci ili muškarci koji su još fizički aktivniji, ukazuje istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 33.000 muškaraca.

Zanimljivo je da u odnosu na muškarce koji umjereno vježbaju, inaktivni muškarci imaju 69 posto veći rizik od zatajivanja srca, a muškarci koji intenzivno vježbaju 31 posto veći rizik od zatajivanja srca.

Inače, i prethodna su istraživanja pokazala da je niska razina fizičke aktivnosti povezana s većim rizikom od zatajivanja srca. No, ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da intenzivno vježbanje nosi više rizika po srce nego umjereno vježbanje. Pretpostavlja se da jača fizička aktivnost dovodi do poremećaja u radu srca.

Svakako treba spomenuti da se većina slučajeva zatajivanja srca može spriječiti, uz tjelovježbu, treba u granicama normale održavati krvni tlak, razinu kolesterola i tjelesnu težinu, te izbjegavati pušenje.

Izvor:
Journal of the American College of Cardiology: Heart Failure

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.