Unutarmaternični uložak najbolja opcija za obilna menstrualna krvarenja


Unutarmaternični uložak najbolja opcija za obilna menstrualna krvarenja

Iako se o obilnim menstrualnim krvarenjima (menoragije) rijetko raspravlja, ona nisu tako rijetka pojava, naime gotovo svaka četvrta žena ima problema s obilnim menstrualnim krvarenjima.

Za mnoge žene njihova menstruacija (mjesečnica) je više od blage smetnje, obzirom da svaki mjesec mogu imati poteškoće po nekoliko dana.

Za liječenje obilnih menstrualnih krvarenja obično se propisuju oralni kontraceptivi, no njihova primjena nije uvijek učinkovita.

Nova studija koja je objavljena u New England Journal of Medicine pokazala je da je unutarmaternični uložak koji otpušta hormon (levonorgestrel - Mirena) uspješniji od oralnih kontraceptiva i drugih nehormonskih lijekova u liječenju obilnih menstrualnih krvarenja, te poboljšanju kvalitete života uključujući i seksa.

Studija je pratila 571 ženu s obilnim menstrualnim krvarenjima tijekom perioda od dvije godine. Nakon dvije godine, 64 posto žena koje su koristile unutarmaternični uložak ga je i dalje koristilo, dok je samo 38 posto žena i dalje koristilo druge terapije. 

Inače, primjena unutarmaterničnog uloška koji otpušta hormon, u liječenju obilnih menstrualnih krvarenja, daleko je rasprostranjenija u Europi nego u SAD-u.

Izvor:
New England Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.