Upala doprinosi razvoju koronarne bolesti srca


Upala doprinosi razvoju koronarne bolesti srca

Prema rezultatima nove studije izgleda da protein koji je uključen u proces upale, ima ulogu u razvoju koronarne bolesti srca, najčešćeg oblika srčane bolesti, koji za posljedicu ima razvoj angine pektoris i srčanog udara.

Koronarna bolest srca označava suženje unutrašnjeg promjera koronarnih arterija aterosklerotskim plakom koji nastaje uslijed dugotrajnog oštećenja arterija kemijskim (kolesterol, dijabetes, pušenje) i mehaničkim čimbenicima (arterijska hipertenzija) što dovodi do upalnog procesa i nakupljanja masti. Kako proces vremenom napreduje, aterosklerotski plak raste, zbog čega se smanjuje protok krvi kroz koronarnu arteriju, a samim time i opskrba srčanog mišića kisikom, koja za posljedicu ima nastanak angine pektoris i srčanog udara.

Naime znanstvenici su mišljenja da bi lijekovi koji ciljano djeluju na protein interleukin-6 receptor (IL 6R) mogli pomoći u spriječavanju razvoja koronarne bolesti srca. Trenutno postoji jedan takav lijek, a primjenjuje se u liječenju reumatoidnog artritisa, naime radi se o tocilizumabu.

Svakako treba istaknuti da su neke druge studije pokazale da osobe s genetskom varijacijom proteina interleukin-6 receptora (IL 6R) koja umanjuje upalu, imaju manji rizik od razvoja srčane bolesti.

Izvor:
The Lancet

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.