Upaljeni žučni mjehur treba čim prije operirati


Upaljeni žučni mjehur treba čim prije operirati

Prema rezultatima nove studije, ukoliko je netko hospitaliziran zbog bolova usljed akutnog kolecistitisa (upale žučnog mjehura), ne bi se trebalo čekati s izvršenjem kirurškog zahvata.

Inače, liječnici obično čekaju s operacijom dok ne prođe upala i antibiotici ne suzbiju infekciju. No, ovo je istraživanje pokazalo da je čekanje s operacijom više od 72 sata povezano s većom stopom komplikacija i duljim boravkom u bolnici.

Upala žučnog mjehura nastaje kada se žučni kamenac zaglavi u vratu žučnog mjehura. Žučni kamenci se javljaju u oko 15 posto ljudi. No, većina ljudi nema nikakve simptome.

Često stvaranje žučnih kamenaca može dovesti do komplikacija poput upale žučnog mjehura ili infekcije. Jednako tako, žučni kamenci mogu oštetiti žučni mjehur, žučovod ili jetru.

Operacija za uklanjanje žučnog mjehura najčešći je tretman. Postoje dvije vrste operacije - otvorena i minimalno invazivna (koja se naziva i laparoskopska). Otvorena operacija je složenija i uključuje puno veći rez te zahtjeva dulji boravak u bolnici, a opravak može trajati mjesec dana. Minimalno invazivna operacija žučnog mjehura često se obavlja ambulantno, a oporavak traje oko tjedan dana.

U slučajevima kada je žučni mjehur upaljeniji ili inficiraniji, tada je potrebno izvršiti otvorenu operaciju. No, u slučaju kada je primjenjena antibiotska terapija te se upala povukla, tada je operativni zahvat lakši.

Izvor:
American College of Surgeons annual meeting

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.